Wat mijn paasversiering met hoogsensitiviteit te maken heeft

Wat mijn paasversiering met hoogsensitiviteit te maken heeft

Mijn huis versieren met Pasen? Ik moest er niet aan denken. Met Carnaval? Alsjeblieft niet zeg. Met de verjaardagen van mijn kinderen kan ik er niet omheen. En als ik zelf jarig ben, geven ze mij een groter cadeau door ons huis niet te versieren, dan wel. Als ik de hele tijd die verschillende kleuren en vormen van de versiering en al die details zie, overheerst bij mij de gedachte: wanneer gaat het weer weg? Ik werd er zo overprikkeld van.

Leven met de seizoenen

Als ik dacht aan een versierde paastak, dacht ik aan houten hangertjes en eitjes in verschillende pasteltinten aan van die wilgentakken. Ik had daar geen positieve associaties mee en dat zag ik niet zitten in mijn huis. Hoewel ik het idee van leven met de seizoenen en het vieren van de feesten die daarbij horen, zoals ze op de school van mijn zoontjes doen, ontzettend mooi vind. Vorig jaar had ik ineens een ingeving. Laat ik tóch eens gaan kijken in de winkel. Misschien is er wel iets dat ik wel mooi vind.

Lachen om mezelf

Ik besloot een poging te wagen en met een mengeling van hoop en scepsis ging ik naar het tuincentrum. Al snel zag ik wat eitjes die me aanspraken: wit met een zwarte versiering. Toen ik beter keek, zag ik dat die eitjes verschillende tinten wit hadden: crèmewit, spierwit, bijna lichtblauw-wit. Op dat moment moest ik lachen om mezelf. Stond ik me daar toch kieskeurig te wezen over de versiering van de paastak… En al gauw dacht ik: ja, inderdaad. Ik sta hier kieskeurig te wezen, want ik zie die verschillen en anders heb ik daar last van en dat is mij die paasversiering niet waard.

Fysieke prikkels

Veel hoogsensitieve mensen willen een ander niet tot last zijn. Ze offeren zichzelf op ten gunste van anderen. Daarom is het fijn om inzicht te hebben in de dingen waar je last van hebt en van de dingen waar je juist geen last van hebt. Qua fysieke prikkels kun je op één of meerdere vlakken hoogsensitief zijn, zoals je ogen (zien), je oren (horen), je huid (voelen), je neus (ruiken) en je mond (proeven). Het is heel persoonlijk waar je last van hebt.

Kieskeurig zijn mag

Zelf ben ik onder andere hoogsensitief op mijn ogen. Ik heb bijvoorbeeld last van felgekleurde versiering en ben daarom kieskeurig in mijn keuze van de paasversiering. Aan de andere kant zal ik niet wakker liggen van een beetje zand meer of minder op de vloer terwijl mijn ogen dat wel registreren. En dat is wel fijn, want met twee voetballende jongens die ook uit school altijd veel zand meenemen, kan ik blijven stofzuigen als ik de vloer elke dag zand-vrij zou willen hebben. En dat vind ik dan weer zonde van mijn tijd.

De paastakken zijn weer versierd

Dit jaar heb ik de eitjes met de mooie crème tint wit met veel plezier van zolder gehaald. Samen hebben mijn zoontje en ik paastakken gekocht en hij heeft alle eitjes in de takken gehangen. Heel zorgvuldig. Een beetje kieskeurig zelfs. Van wie zou hij dat toch hebben?

Ben jij ook kieskeurig?

Nu ben ik benieuwd: hoe ga jij om met dingen waar je last van hebt door je hoogsensitiviteit? Accepteer jij je ongemak of ben je juist kieskeurig? Laat het me weten op cindy@cindyevers.nl. Ik vind het leuk om je mail te ontvangen en ik mail je sowieso terug.