Wat de pijn in haar handen haar wilde vertellen

Wat de pijn in haar handen haar wilde vertellen

Met een zucht sluit ze haar ogen. “Voel maar eens wat er te voelen is in je lichaam” zeg ik. “Is er iets in je lijf dat aandacht vraagt?” “Mijn schouders” antwoordt ze. “Ze doen zo’n pijn; een stekende pijn.” “Kun je die stekende pijn in je schouders misschien even gezelschap houden? Er gewoon even bij zijn?” “Oké” zegt ze ietwat terughoudend. Want eigenlijk wil ze die irritante pijn helemaal niet voelen. Dat zie ik aan haar gezicht. Dapper gaat ze door, haar ogen weer gesloten.

Het gevoel gezelschap houden

“Je hoeft niets te veranderen aan het gevoel. Je hoeft het alleen gezelschap te houden. Er te zijn voor dat gevoel. Het gevoel te erkennen. Als in: hallo stekende pijn in mijn schouder, ik zie je. Net alsof je met een kopje thee bij een vriendin op de bank zit, die je gezelschap houdt omdat ze pijn heeft.”

De pijn voelt zachter

Na een aantal minuten zo gezeten te hebben, vraag ik haar hoe de pijn in haar schouders nu voelt. Ze antwoordt dat haar schouders nu zachter aanvoelen, maar dat ze zo’n pijn heeft in haar handen. “Wil je ook het pijnlijke gevoel in je handen even gezelschap houden?” Ze knikt en sluit haar ogen weer.  

De tranen stromen over haar wangen

Ze maakt contact met de pijn in haar handen. Ze begroet ook dit gevoel en ze kijkt het aan. Dan vraag ik haar: “Als de pijn in je handen kon praten, wat zou het dan tegen je zeggen?” En dan stromen de tranen over haar wangen. “Dat ik niet zo veel hoef te doen. Dat ik juist mijn rust mag pakken. Even een pas op de plaats maken. Veel vaker mag gaan zitten om uit te rusten. Ik ben ook altijd bezig, et opruimen, de vaatwasser, het eten, de kinderen.” 

Pijn is niet fijn

Pijn in ons lijf is niet fijn. We zijn er liever bij weg dan dat we het gezelschap houden. Dat is een heel logische, natuurlijke reactie. En toch heeft ons lichaam met die pijn vaak een boodschap voor ons. Er zijn van oudsher genoeg spreekwoorden die ons hieraan herinneren. Denk aan: ‘er viel een last van haar schouders’ of ‘het ligt zwaar op de maag’.

De boodschap van ons lichaam

“Wat mooi dat mijn lichaam het eigenlijk al weet” zegt de hoogsensitieve moeder met wie ik zojuist deze oefening deed. “Inderdaad” antwoord ik, “en voor ons lichaam is het heel fijn om eindelijk gehoord te worden.” Dankbaar sluiten we zo samen deze oefening af. 

Wat zegt de pijn in jouw lichaam?

Dit is een oefening die je thuis zelf kunt doen. Eventueel kun je – na het gezelschap houden van jouw pijnlijke gevoel in je lichaam – schrijven over dat gevoel en de boodschap die het voor je heeft. Vind je het moeilijk om dit in je eentje te doen? Het is ook mogelijk om het samen met mij te doen; online of offline. Elke maand geef ik namelijk twee gratis sessies ‘Omgaan met hoogsensitiviteit in jouw persoonlijke situatie’ weg. En het omgaan met pijnlijke gevoelens in je lichaam hoort hier ook bij. Zo’n gratis sessie kun je hier aanvragen.