Hoeveel wilskracht gebruik jij

Wat de Hell Week from Home mij bracht (ondanks mijn tegenzin vooraf)

Tijdens de Hell Week from Home zou ik worden uitgedaagd om de beste versie van mezelf te zijn. Hmmmm, dát zag ik niet zitten. Ik kreeg er echt ontzettende weerstand op. Beste is de overtreffende trap van goed. Zou ik in die week alles goed moeten doen? Jakkie bah, ik kreeg al kriebels bij het idee alleen al. Desondanks voelde ik intuïtief: dit is iets wat ik graag wil doen, dus ik geef me gewoon op. En daar ben ik achteraf heel blij om, want het was voor mij een ontzettend waardevolle week.

Waarom ik de kriebels kreeg

Inmiddels weet ik ook waarom ik de kriebels kreeg. Dat komt door iets uit mijn middelbare schooltijd. Ik kon aardig leren en ik wilde het graag goed doen. Als ik had geleerd voor een proefwerk en er tegen op zag omdat ik het moeilijk vond, zei mijn moeder altijd: “Je kunt niet meer doen dan je best”. Als ik de zin objectief terug lees, haal ik daar uit dat dit vooral bedoeld was om de spanning eraf te halen. Een prachtige positieve intentie dus. Mijn tienerkoppie heeft die zin echter heel anders geïnterpreteerd. Namelijk als: als het niet lukt, is het niet erg, maar dan moet je wel je best hebben gedaan. Oftewel: doe altijd je best!

Ik deed mijn best voor anderen

Jarenlang heb ik dat gedaan. En op zich is je best doen helemaal niet erg als het je niet belemmert en je je best doet voor dingen die in lijn zijn met wat je diep van binnen zelf wil. Ik deed echter mijn best voor dingen die anderen van me wilden of waarvan ik dacht dat het van mij werd verwacht, maar die ik zelf eigenlijk niet wilde. En dat brak me op.

Intuïtief voelde ik: dit wil ik

Veel ervaringen en jaren later heb ik geleerd dat dat helemaal niet hoeft. Sterker nog: dat het veel belangrijker en fijner is om te doen wat je zelf wil. En juist dat wordt ontzettend gestimuleerd tijdens de Hell Week. Maar dat wist ik vooraf niet. Gelukkig voelde ik, ondanks alle stemmetjes over de ‘beste versie van mezelf’, intuïtief aan: dit is iets wat ik graag wil doen, dus ik geef me gewoon op. En daar ben ik achteraf heel blij om, want het was voor mij een intensieve, maar waardevolle week.

Prachtige inzichten dankzij waardevolle sessies

De Hell Week from Home werd gevuld met verschillende soorten online sessies. Elke ochtend was er om 5.15 uur een beweegsessie van Energy Movement, waarna er later in de ochtend een toffe inhoudelijke sessie was. Die inhoudelijke sessies waren heel uiteenlopend, uitdagend en praktisch en werden elke dag verzorgd door een andere inspirerende spreker, van wie ik veel heb geleerd. Dankzij de opdrachten werd ik telkens weer gestimuleerd om stil te staan bij vragen zoals: Hoe is dat voor mij? Hoe doe ik dat? En hoe en wat ik doe, is dat in lijn met wat ik wil?

Doordat de Hell Week vanuit huis was, kon ik meteen uitproberen welke inzichten van die dag ik in mijn dagelijks leven wilde doorvoeren. Zo heb ik mijn ochtendritueel aangepast en ben ik gestart met ’s ochtends bewegen met de Morning Movement. Elke avond werd gezamenlijk online afgesloten, zodat we om 10 uur weer in bed konden liggen, want de wekker zou de volgende ochtend weer vroeg gaan.

Een nacht wakker blijven

Onderdeel van de Hell Week is de Helnacht; een nacht waarin je wakker blijft. Van tevoren zag ik er ontzettend tegen op en gaf het me het gevoel van: “Moet ik wakker blijven…. Moeten? Moeten? Ik moet helemaal niks!”

Gelukkig kon ik het omturnen naar: ik bepaal zelf of ik de hele nacht wakker blijf. Aan het begin van de avond hadden we een sessie Falun Qong, wat een heel mooie manier bleek om mezelf op te laden. Erna heb ik een heerlijke avondwandeling gemaakt en wat klusjes achter de computer, die ik al langer had laten liggen. Uiteindelijk heb ik tijdens de helnacht van 3 tot 5 uur geslapen. Dat was voor mij ontzettend uit mijn comfortzone want ik slaap het liefste 9 uur per nacht.

Super vond ik het dan ook om te ervaren dat ik door het nemen van kwalitatieve rust en door vrijdag de hele dag wakker te blijven, ik vrijdagavond om 10 uur nog steeds energie over had om door te gaan. Hoewel ik snel in slaap was toen mijn hoofd mijn kussen raakte.

Doe jij ook mee met de Hell Week from Home?

Van 3 t/m 10 oktober 2021 doe ik mee met de volgende Hell Week from Home. De afgelopen editie gaf me een heerlijke vibe en mooie toepasbare inzichten, dus dat smaakt naar meer. “Stap uit je comfortzone, doorbreek je dagelijkse routine en leer verder reiken dan normaal.” Dat is wat Erik Bertrand Larssen, de schrijver van het boek Helweek belooft voor een helweek en zo heb ik het ook echt ervaren.

Wil je ook graag deelnemen of meer informatie over de Hell Week from Home? Klik dan hier voor hun website.