Waarvan ontspan jij?

“Ok, noem maar op” zei ik. “Welke dingen doe jij om te ontspannen?”
“Een rondje door de stad lopen, met vriendinnen afspreken, bij mijn tante een kopje koffie drinken”, somt ze op. “Ja, ga maar door” zeg ik. Ik schrijf alles op het whiteboard. Samen maken we een lijst van de activiteiten die deze hoogsensitieve moeder doet met als doel om te ontspannen. 

‘’s Middags een half uurtje op de bank gaan liggen; daar laad ik echt van op” zegt ze ineens enthousiast. Ik vind het fijn om dit te horen. “Dit soort dingen zoeken we” zeg ik verheugd. Met alerte ogen kijkt ze me aan, want ze heeft al snel door waar ik op doel. Langzaam zegt ze: “Bedoel jij dat de andere dingen die ik doe om te ontspannen, me eigenlijk helemaal niet ontspannen?” 
“Dat zou zo maar kunnen zijn” antwoord ik haar. “Denk je na een rondje door de stad: zo, ik ben helemaal opgeladen of denk je juist: pfff, eerst even zitten, hoor…?”
“Hmmm tja…” En dan zegt ze uit zichzelf: “Hoewel ik het wel gezellig vind om bij mijn tante te zijn, moet ik bij haar toch ook altijd van alles regelen.” Ik kijk haar aan en ik zie dat de kwartjes landen. Ietwat verheugd, hoopvol zelfs, oogt ze nu. “Ja, ik snap het” zegt ze. Rustig kijkt ze even voor zich uit om dit inzicht goed binnen te laten komen.

Prikkels
Als je hoogsensitief bent, komen er niet alleen meer prikkels binnen, het kost je ook meer energie om die prikkels te verwerken. Dus met een rondje door de stad zou het zo maar kunnen zijn dat ze na afloop nog de indrukken uit de stad moet verwerken, terwijl ze tijdens een wandeling in de natuur juist meer oplaadt. 

Het gaspedaal en de rem
Theoretisch gezien noemen ze dit het sympatische en het parasympatische systeem. Het sympatische systeem is als het ware het gaspedaal, die staat voor actie en het verbruik van energie. Het parasympatische systeem is als het ware het rempedaal, die staat voor ontspanning en behoud van energie. Als je met autorijden het gaspedaal intrapt en op het moment dat je wilt remmen toch onbedoeld op het gaspedaal blijft drukken, dan loopt dat niet goed af.  

Onbedoeld overprikkeld
Zo werkt dat ook met ons lichaam en het omgaan met je hoogsensitiviteit. Als je gedurende de dag allerlei prikkels binnen laat komen en je doet wel activiteiten met als doel om te ontspannen, maar eigenlijk voeg je met die activiteiten onbewust nog meer prikkels toe, dan is een logisch gevolg dat je overprikkeld raakt. 

Deze hoogsensitieve vrouw
In de rest van het gesprek geef ik haar nog wat praktische handvatten hoe ze dit kan aanpakken en waar ze op kan letten. “Ik maak nog even een foto van het lijstje hoor” zegt ze. En zo stapt ze opgewekt de deur uit om de komende twee weken te gaan onderzoeken wat voor haar de manieren zijn om te ontspannen. Hoe fijn is het als ze uiteindelijk een soort menukaart heeft, waar ze altijd naar terug kan grijpen en waaruit ze altijd de manier van ontspanning voor dat moment of die dag kan kiezen. 

Een rustmoment voor jezelf creëren
Ben jij op zoek naar manieren om voor jezelf ontspanning te creëren? Ik heb een gratis e-book geschreven met drie gouden tips om op een actieve manier een rustmoment voor jezelf te creëren. Het zijn praktische tips die je meteen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Je kunt de gratis gouden tips hier downloaden.