Een heerlijke boswandeling waarin je tot rust komt

Waarom de ene wandeling je tot rust brengt en de andere wandeling juist meer onrust creëert

‘Nee, echt niet hoor! Ik kom niet! Ik ga naar huis!’ zei hij tegen me en zijn ogen leken vuur te spuwen.
Ik zuchtte…
Ik wilde zó graag even relaxed een stukje lopen, dus dit protest was niet wat ik voor ogen had…

Wandelen is een bekende en gemakkelijke manier om te ontspannen.
Echter de ene wandeling is de andere niet.
Er zijn tal van factoren die je wandeling beïnvloeden en als je hoogsensitief bent, kunnen ogenschijnlijk kleine dingen van grote invloed zijn op hoe je je voelt.
Dat heb ik ten volle ervaren!

Inmiddels weet ik waar ik op moet letten als ik wil wandelen om tot rust te komen; ook als de jongens mee gaan en die 5 tips deel ik graag met jou:

1. De omgeving

De natuur staat wat mij betreft met stip op één als fijnste omgeving om in te wandelen.

Maar zelfs in de natuur…. Het ene natuurgebied is echt het andere niet!

Zelf hou ik ontzettend van boomrijke gebieden. Ik heb het snel koud en als ik ergens ben waar het hard waait, vind ik dat niet aangenaam.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk mensen die het juist heel verfrissend vinden om de wind door hun haren te laten waaien, waardoor ze graag in de polder of over het strand wandelen. Het geeft hen het gevoel dat de overtollige gedachten uit hun hoofd waaien.

Voel vooral goed wat bij jou past; en voel goed wat op dat moment bij jou past.

Een wandeling over het strand met een lekker lentebriesje voelt immers ook weer anders dan een strandwandeling met een fikse noordwesten wind.

Ook ben ik me altijd bewust van de ondergrond waarop ik loop: een hard stenen pad, een oneffen pad met deuken en kuilen of een zacht, effen bospad. Ook dat voelt weer heel anders. Zelf kom ik op een zacht, effen pad gemakkelijker tot rust. 

2. Het ene bos is het andere niet

Als je weet wat voor soort omgeving je wenst, is ook de locatie die je kiest belangrijk: het ene bos is het andere niet.

In het bos bij ons oude huis hoor ik vaak vliegtuigen over komen en ik hoor er zelfs de snelweg op de achtergrond. Ook ziet het er niet zo mooi uit, vind ik ?.

In een ander bos hier in de buurt maar iets verder weg, oogt het prachtig: er is water, heide, prachtige kronkelpaadjes, omgevallen bomen en ga zo maar door. Het ziet er rijk en heel natuurlijk uit. Het is echt een prachtige omgeving, die me voedt. Ik word daar blij van.

Dus je kunt je voorstellen dat ik veel liever een klein stukje met de auto rij om heerlijk te genieten van die prachtige omgeving.

Dat wens ik jou ook toe!

3. Bekende plek of een onbekende plek

Vaak zijn we geneigd te kiezen om te wandelen in een gebied wat we al kennen.

Voordat je hier een keuze in maakt, vind ik het sowieso belangrijk jezelf de vraag te stellen: hoe voel je je? Voel je je overprikkeld? Of juist redelijk relaxed?

Zelf kies ik toch vaak voor een natuurgebied wat ik ken, maar ín dat natuurgebied probeer ik op verschillende manieren te wandelen; dus niet telkens hetzelfde rondje, maar juist op zoek naar onbekende paadjes.

Een bekend natuurgebied geeft mij toch een soort van veilig gevoel omdat ik altijd wel weer ergens kom, waar ik het ken. En door de onbekende paadjes op te zoeken, doe ik toch nieuwe ervaringen op en nieuwe ervaringen leggen nieuwe verbindingen in je brein en dat is altijd mooi mee genomen.

En mocht je op een onbekende plek gaat wandelen: Leve google maps! Ik zorg dan altijd dat ik van te voren een goed beeld heb van de omgeving én waar ik mijn auto heb geparkeerd. Tip: maak bijvoorbeeld een foto van het straatnaambordje of restaurant waar je je auto parkeert of maak een printscreen van je beginlocatie zodat je altijd je gps nog kunt gebruiken om terug te komen bij je auto.

En blijf je tijdens je wandeling dicht bij huis? Ervaar eens hoe het is om de wandeling anders dan anders te doen! Toch eens die drukke weg oversteken en die andere wijk in. Of juist het ‘standaard’ rondje andersom lopen.

4. Wat je meeneemt en aandoet

Naast fijne schoenen en een prettige jas is het voor veel hoogsensitieve vrouwen fijn om met een zonnebril te wandelen. En dan hoeft niet eens de zon te schijnen. Op sommige dagen is het licht heel fel en dan kan het een verademing voor je ogen zijn om een zonnebril te dragen. Ook al ben je een van de weinigen met een zonnebril die dag; weet dan dat je zéker niet de enige bent, want ik draag er die dag gegarandeerd óók een als ik buiten ben?.

Naast die zonnebril heb ik nog een ander attribuut, wat ik vooral gebruik tijdens een kortere ‘tussendoor’-wandeling bij ons in de buurt: een noise cancelling koptelefoon. In de wijk achter ons huis ligt een prachtig pad met een slootje; het ligt er alleen wel pal naast een N-weg, dus daar hoor je continu het geluid van het verkeer. Ik vind dat uitermate vervelend en daar draag ik hem graag!

Dus ben je genoodzaakt om te wandelen in een omgeving met allerlei omgevingsgeluiden; adviseer ik je het gebruik van een noise cancelling koptelefoon te overwegen. Ze zijn niet goedkoop, maar die van mij heeft zijn geld al dubbel en dwars opgeleverd.

5. Je gezelschap

Last but not least: deze vind ik zeer belangrijk: je gezelschap!

Of je nu gaat wandelen met je kindjes, je eventuele partner, die buurvrouw die je de oren van het hoofd kletst, een vriendin met wie je een diepgaand gesprek kunt voeren of dat je met kerst een ‘gezellige’ wandeling met de familie maakt; het kan een wereld van verschil zijn.

Voel je vrij daarin heel goed voor jezelf te zorgen. En voel na afloop ook eens bij jezelf hoe je die wandeling hebt ervaren. Was het werkelijk rustgevend? Of leek het vooral gezellig door het geklets, maar werd je er in werkelijkheid alleen maar overprikkeld van?

Zelf wandel ik graag alleen, met mijn vriend of met mensen met wie ik een fijn gesprek kan voeren.

Ook komt het regelmatig voor dat één of allebei mijn zoontjes mee gaan; in dat geval is het bij ons thuis niet alleen belangrijk wie er mee gaan, maar ook hoe ze mee gaan ?.

Als zij op hun stuntstep mee gaan, lekker in de actie en ik wandel er in een lekker tempo achteraan, gaat het heel erg goed. Verwacht ik van hen alleen wandelen om het wandelen, dan is het vaak een stuk minder gezellig ?. Naar het bos is het vaak juist een oplossing om een bal mee te nemen (een bospad stept niet zo lekker hè) of een wandeling te maken waarbij zij dingen kunnen doen / zoeken. Zo lang zij lekker bezig zijn, is het voor mij immers ook een ontspannen wandeling.

Tot slot: Wat is het belangrijkste?

Wees gewoon lekker kieskeurig. Voel je vrij te voelen wat goed voor jou is en pas je wandelomstandigheden daar op aan!

Vraag jij je ook wel eens af hoe je meer rust voor jezelf kunt creëren?

Dat heb ik ook lange tijd gehad! Speciaal daarom deel ik graag 3 gouden tips die mij helpen om meer rust in mijn hoofd en in mijn lijf te hebben. Wil jij ze ook hebben? Klik dan op de roze button hieronder.