Je zit in een belangrijk gesprek op je werk en je wordt overmand door je emoties. Je huilt. Voor je het weet stromen de tranen over je wangen. “Sorry hoor” zeg je snikkend. Je probeert je tranen weg te slikken om er maar zo snel mogelijk weer sterk en krachtig uit te zien. Dat lukt niet goed, want door te vechten tegen je tranen krijg je het alleen maar zwaarder.
Herken je dit? Je bent niet de eerste hoogsensitieve vrouw, die dit is overkomen. Je tranen voelen misschien als een teken van zwakte. Maar eigenlijk zijn ze natuurlijk superkrachtig. Waarom? Het lucht op en je toont jouw gevoelens. Het is misschien minder fijn dat het je op dat moment overkwam. Ik heb daarom 7 tips op een rijtje gezet, zodat jij je kunt voorbereiden op zo’n soort gesprek. Hierdoor wordt de kans kleiner dat het je zo maar overkomt dat de tranen over je wangen stromen. Waarom? Doordat je je niet alleen voorbereidt op de inhoudelijke, mentale kant van het gesprek, maar ook op de gevoelsmatige kant. Hoe je dat doet, lees je in de tips hieronder.
Tip 1: Voel de gevoelens in je lichaam
Als je denkt aan het gesprek, wat voel je dan in je lichaam? Waar voel je dat? En kun je dat gevoel ‘gezelschap houden’? Misschien voel je spanning in je nek, een zenuwachtige kriebel in je buik of een pijnlijk gevoel in je keel. Het kan van alles zijn. Het maakt niet uit wat je voelt. Het gaat erom dat je erkent wat je voelt. Als in: ik voel wat ik voel, zonder oordeel. Je hoeft er niets van te vinden, je hoeft het alleen te doorvoelen.
Tip 2: Visualiseer hoe je wilt dat het gesprek gaat
Visualiseer vooraf voor jezelf hoe je wilt dat het gesprek gaat. Bijvoorbeeld: ik vertel rustig en zelfverzekerd mijn verhaal en ze reageren daar positief op. Zie het voor je, hoe je daar zit, hoe je rustig je verhaal vertelt, hoe je reageert op de reactie van je gesprekspartner, etcetera.
Tip 3: Zet een intentie
Bepaal voor jezelf de intentie van het gesprek en zeg dit rustig tegen jezelf. Dit kun je zo groot maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door het kleurrijk te tekenen of uit te schrijven. Belangrijk is om de intentie vlak voor je het gesprek ingaat ook werkelijk tegen jezelf te zeggen, fluisterend of in je hoofd. Dit kun je bijvoorbeeld op het toilet doen. Een voorbeeld hiervan: ik ga rustig en zelfverzekerd mijn verhaal vertellen, ik ga het op een positieve manier brengen. En als ze reageren, laat ik het antwoord even bezinken en tot me komen en geef ik daarna rustig en in lijn met mijn doel antwoord op hun vragen. Je gaat dus vlak voor het gesprek nogmaals herhalen wat jouw intentie is en hoe je wilt dat het gesprek gaat.
Tip 4: Bereid je voor op de inhoud
Zorg dat je voorbereid bent op de inhoud van het gesprek. Maak een lijstje van de onderwerpen die je wilt bespreken of schrijf de argumenten uit die je wilt gebruiken om je boodschap over te brengen. Schrijf eerst een kladversie waarin je alles schrijft wat er in je opkomt. Structureer en cluster ze en maak erna een nette versie die je kunt meenemen naar het gesprek. Nog een tip: neem een kladblok mee en leg je notities eronder. Zo voorkom je dat je gesprekspartner probeert jouw persoonlijke notities te lezen. En als je er behoefte aan hebt, kun je zelf het blaadje erbij pakken en even kijken: ik wil even kijken of ik alles benoemd heb wat ik had voorbereid.
Tip 5: Oefen je boodschap
Vind je het spannend jezelf uit te spreken? Oefen dan je boodschap, zeg het hardop. Tegen je huisgenoot, huisdier of partner, maar in je eentje oefenen werkt al heel goed. Bij het oefenen gaat het niet om de letterlijke boodschap of de letterlijke woorden, maar vooral dat je voelt en ervaart hoe het is om je uit te spreken over dit onderwerp.
Tip 6: Oefen met een krachtige houding
Je fysieke houding beïnvloedt je gedachten en je gevoelens. Het is daarom belangrijk om een houding aan te nemen waarin je je fysiek krachtig voelt. Als je je benen over elkaar legt en jezelf klein maakt, heeft dat als gevolg dat je je gevoelsmatig ook minder krachtig voelt. Een fysiek krachtige houding beïnvloedt je gemoed op een positieve manier. Oefen daarom thuis met manieren waarop jij je het meest zelfverzekerd voelt.
Tip 7: Wees lief voor jezelf
Afhankelijk van de aard van het gesprek kun je deze stappen meerdere malen doorlopen. Belangrijk hierbij vind ik wel: wees vooral lief voor jezelf en gun jezelf de kans hiervan te leren. You go girl, je kunt het!
Hoe kijk je nu aan tegen het gesprek?
Vind je het spannend of wil je hier graag hulp bij?
Stuur me dan een berichtje, want ik denk graag vrijblijvend met je mee.