Oranje herinneringen

Woensdagavond wandelde ik langs de prachtig gevulde etalage van een patisserie. Hoewel ik zelf al jaren niet meer zulke gebakjes eet, vind ik het er wel prachtig uit zien. De oranje gebakjes en tompoucen en rood-wit-blauwe vlaggetjes roepen bij mij herinneringen op aan een EK lang geleden. Ik was 20 jaar en hoewel ik helemaal niets om voetbal gaf, gingen we met onze vriendengroep alle wedstrijden in de kroeg kijken. Ik herinner het me als de dag van gisteren: Café Matoux.

Als het spannend werd, wierp ik een blik op het beeldscherm

We dronken er bier (ja, dat dronk ik toen nog, al was het toen al niet veel), luisterden en blèrden mee op een hoop foute Hollandse hits en ja, daar keken we dus ook de wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal. Alle mannen keken vol spanning, de dames kletsten wat en als het spannend leek te worden, wierpen we gauw een blik op één van de beeldschermen.

Oranje herinnert mij aan mooie tijden

Als de dag van gisteren herinner ik me het moment dat de wenkbrauw van Jaap Stam voor het oog van de camera werd gehecht. Onbewogen stond hij daar. Vet stoer, vond ik dat. Nou was Jaap Stam toen al mijn favoriete speler uit het Nederlands elftal, toen was hij dat helemaal. Ondanks dat ik niets om voetbal geef, geeft al die oranje versiering me wel een positief gevoel en herinnert het mij aan mooie, lang vervlogen tijden.

Oranje kan ook negatieve herinneringen naar boven halen

Hoe anders kan dat zijn als je geen positieve herinneringen hebt aan de kleur oranje of aan het Nederlands elftal. Stel je bent Seedorf en hebt ooit een cruciale penalty gemist. Zou hij – ondanks dat het inmiddels jaren later is – een positief gevoel krijgen bij het zien van alle oranje versiering en gebakjes?

Ons gedrag wordt beïnvloed door ervaringen uit het verleden

In ons brein worden dagelijks verbindingen gelegd; dat gebeurt onbewust. 95% van ons gedrag wordt dan ook beïnvloed door ervaringen die we in het verleden hebben mee gemaakt. Als dat positieve ervaringen zijn, is dat natuurlijk alleen maar fijn. Als het negatieve ervaringen zijn, kan het ons ontzettend beperken. We kunnen daar in ons dagelijks leven veel last van hebben.

Onbewust een negatieve associatie met oranje

Stel dat je onbewust een negatieve associatie met de kleur oranje hebt gekregen; zoals Seedorf op een cruciaal moment voor het Nederlands elftal zijn penalty miste, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn om je je als klein kind flink verslikte in een stuk sinaasappel, of dat je erg bent geschrokken omdat er een auto hard voorbij kwam rijden die nog net door oranje reed.

Met IEMT kun je negatieve associaties ontkoppelen

Als je onbewust zo’n negatieve associatie hebt, beïnvloed je dat in je dagelijks leven. Hoe dat zich uit is voor iedereen anders. Je kunt jezelf angstig voelen als er een auto hard voorbij scheurt of de kleur oranje ziet, je kunt sinaasappel vies vinden, maar het kan zich ook uiten in minder duidelijke voorbeelden. Dat je niet voor jezelf durft te kiezen, niet vrij uit durft te praten over wat je wil of überhaupt niet weet wat je wil of wat je nodig hebt. Dat is niet alleen doodzonde, het is ook nog eens niet nodig. Met Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is het mogelijk om verbindingen die onbewust in je brein zijn gecreëerd, te ontkoppelen, waardoor je daar in je dagelijks leven profijt van kunt hebben. Vaak weet je namelijk zelf niet eens dat je zulke negatieve associaties hebt.

Vrijblijvend testen of IEMT bij jou werkt

In mijn coachingspraktijk gebruik ik IEMT voor hoogsensitieve moeders die last hebben van een druk hoofd, zich onrustig of overprikkeld voelen. Ook daar liggen vaak negatieve ervaringen in het verleden aan ten grondslag. Ben je benieuwd hoe dat gaat en of IEMT ook bij jou werkt? Ik bied iedereen de mogelijkheid om gratis en geheel vrijblijvend een testoefening IEMT te doen. Want iedereen heeft zulke negatieve associaties en als je daar onbewust last van hebt in je dagelijkse leven, is het zeker de moeite waar om dat uit te proberen. Je kunt zo’n gratis testoefening IEMT in combinatie met een korte coachsessie hier aanvragen.