Hoogsensitieve mensen houden rekening met anderen.

Mijn wens of die van de keukenverkoper?

Spottend kijkt hij me aan. “Je wilt een grote kast alleen voor de stofzuiger?” “Inderdaad” zeg ik. “Nou ja, niet alleen voor de stofzuiger, maar de stofzuiger moet er wel in kunnen.” Nu wordt zijn toon uitdagender: “Weet je wel hoeveel werkruimte je dat kost?” “Ja” antwoord ik en ik houd me bewust stil. Hij blijft me uitdagend aankijken. Alsof ik een grapje maak. Maar ik maak geen grapje. Ik ben bloedserieus. 

Mijn uitdrukkelijke wens

Manlief en ik zitten bij de keukenspeciaalzaak voor een oriënterend gesprek. Vooraf had ik een aantal specifieke wensen op papier gezet waar onze nieuwe keuken aan moest voldoen. Eén daarvan is een kast waar de stofzuiger in past. We hebben namelijk beneden geen goede ruimte waar we de stofzuiger kunnen opbergen. En om hem nou als een kunstobject tentoon te stellen in onze woonkamer, dat gaat me net een tandje te ver. Vandaar mijn uitdrukkelijke wens voor een stofzuigerkast. Niet meer en niet minder. 

Rekening houden met de wensen van de ander

Als je hoogsensitief bent, neem je niet alleen meer waar dan anderen, je weet vaak ook feilloos wat anderen nodig hebben. En hoogsensitieve mensen nemen dat, vaak onbewust, mee in hun besluitvorming. Nadeel is echter dat de kans bestaat dat je zo veel rekening houdt met de ander, dat het ten koste gaat van je eigen behoeften en verlangens. En uitgerekend bij een gelikte verkoper, ligt dat risico op de loer. Ze zijn vaak zo geraffineerd in het beïnvloeden van mensen; daar wilde ik graag op voorbereid zijn. Ik heb me in het verleden te vaak laten beïnvloeden door anderen en besluiten genomen omdat dat volgens een ander het beste zou zijn. Later merkte ik dan dat ik eigenlijk diep in mijn hart wel wist wat het beste voor me was, maar daar niets mee deed. Dat wil ik niet meer laten gebeuren.

Mijn eisen

Ik had ons bezoek aan de keukenspeciaalzaak daarom goed voorbereid. Ik had gezorgd dat ik zelf stevig in mijn energie zat en dat ik van tevoren goed wist wat onze wensen waren voor de keuken. Hoewel wensen? Eigenlijk waren het eisen. Alleen dat woord heeft een negatieve bijklank en als hsp’er voelt dat niet fijn; het voelt hard en zakelijk, terwijl vriendelijk en liefdevol meer woorden zijn die me passen. Maar goed, soms is hard en zakelijk (en nog steeds respectvol) dus toch even nodig om uiteindelijk liefdevol van mijn keuken te kunnen genieten.  

Het perspectief van de gebruiker

Met een Pinterest-board voor de stijl en de kleuren en een lijstje op papier met de eisen voor de apparatuur en de opbergruimte, zaten we dus bij de keukenspeciaalzaak. Die eerste drie komt hij natuurlijk vaak tegen, de laatste overduidelijk niet. Daarnaast keek hij vanuit het perspectief van een keukenontwerper naar onze keuken. Een werkblad oogt ruimtelijker dan zo’n grote opbergkast, dat begrijp ik wel. Alleen ik keek vanuit het perspectief van gebruiker. Dat is niet alleen iets anders, dat is natuurlijk ook veel belangrijker. Ik ga de komende 15 jaar immers elke dag die keuken gebruiken en hij niet. 

Nog jaren van genieten

De keukenverkoper zag dat ik voet bij stuk hield. Hij probeerde het nog via manlief door er een grapje over te maken in de hoop dat hij bijval zou krijgen. Dat lukte hem niet. Dat wensenlijstje was immers niet alleen van mij, maar ook van hem. Uiteindelijk zei hij dan ook: “Oké als jij dat wilt, dan teken ik hem erin.” En dat gebeurde ook. Afgelopen week is de keuken met mijn zo gewenste stofzuigerkast geplaatst. Ik ben er ontzettend blij mee. Met de keuken uiteraard, maar ook dat ik mijn eigen wens heb vastgehouden. Het geeft namelijk ook extra ruimte in de hal doordat alles nu een prettige, eigen opbergplaats heeft. Daar kunnen we nog jaren van genieten. En die 60 cm werkruimte die we minder hebben? Die gaan we vast niet missen. 

Omgaan met hoogsensitiviteit in jouw persoonlijke situatie

Vind jij het moeilijk om bij je eigen mening te blijven als andere mensen jou proberen te beïnvloeden, of heb je op een andere manier last van je hoogsensitiviteit? Elke maand geef ik gratis twee sessies weg ‘Omgaan met hoogsensitiviteit in jouw persoonlijke situatie’. In zo’n sessie denk ik geheel vrijblijvend met je mee over hoe jij met een moeilijke situatie in je leven kunt omgaan. Daarbij geef ik je praktische tips die je meteen thuis of op je werk kunt toepassen. Wil je ook zo’n gratis sessie ‘Omgaan met hoogsensitiviteit in jouw persoonlijke situatie’? Vraag die dan nu hier aan.