Ineens is het te veel en ben ik kortaf tegen mijn kinderen

“Ineens is het te veel en ben ik kortaf tegen mijn kinderen” vertelt de hoogsensitieve moeder tegenover me tijdens een sessie ‘Meer rust in jouw persoonlijke situatie’. “Het overkomt me. Ik weet niet wat me leegzuigt. Ik doe wel mijn best om mezelf op te laden, maar het lukt niet.” Knikkend kijk ik haar aan. Ik begrijp precies wat ze bedoelt. Het is niet de eerste keer dat een hoogsensitieve moeder me dit vertelt.

Ze vertelt me hoe haar week eruitziet

Om wat meer inzicht te krijgen in haar persoonlijke situatie, stel ik haar wat vragen. Ze vertelt me over haar gezin, haar werk en hoe een gemiddelde week eruitziet. “Check jij gedurende de dag wel eens bij jezelf hoe je je voelt?” vraag ik. Haar ogen lichten op. Ik zie dat er een kwartje valt. “Eh nee… Ik ben dan gewoon aan het werk, in de pauze klets ik met mijn collega’s en daarna ga ik weer verder.” “En op een vrije dag?” Dan ook niet. Ik benut dan vooral de tijd dat de kinderen op school zijn. Op dinsdagochtend heb ik mijn vaste sportafspraak. Verder doe ik vaak een boodschap of even iets in het huishouden. En dan is het alweer tijd om de kinderen op te halen.”

De tijd nuttig besteden

Ook dit begrijp ik helemaal en is iets wat ik vaak hoor. De tijd dat de kinderen op school zijn, besteden we vooral ‘nuttig’. En als we aan school staan, zijn we weer volledig beschikbaar voor de kinderen. Met alle sport- en speelafspraken erbij.

Inchecken bij jezelf

Terug naar de vraag die ik haar stelde: hoe zou het zijn als je regelmatig bij jezelf incheckt hoe je je voelt? Afhankelijk van hoe je je voelt, kun je bijvoorbeeld een korte ontspanningsoefening doen. Je kunt bij jezelf nagaan: wat voel ik in mijn lichaam? Wat speelt er door mijn hoofd? Waar heb ik behoefte aan? Het is ook een optie om het lekker van je af te schrijven en dus te schrijven over je gevoelens en gedachten. Maar een wandeling in de natuur of alleen voelen kan uiteraard ook.

Dit leerden we niet op school

“Bij mezelf inchecken. Dat vind ik nou echt een goed idee. Hoe simpel kan het zijn. Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht.” “Dit zijn dingen die wij vroeger niet hebben geleerd op school. Dit hebben we niet van kleins af aan meegekregen. Als volwassen vrouw ga jij nu actief op zoek naar zulk soort manieren. En als niemand je er ooit over heeft verteld, hoe kun je het dan weten?” “Dat is waar”, erkent ze begripvol naar zichzelf.

Een herinnering om in te checken bij jezelf

“Hoe denk ik er dan aan om dat werkelijk te doen?” “Je kunt bijvoorbeeld een herinnering in je telefoon zetten, maar je kunt ook een app zoals Habitbull gebruiken.” Daarin kun je achteraf ook zien of hoe vaak je je nieuwe gewoonte hebt gedaan.

Check jij al in bij jezelf?

Hoe is dat voor jou? Overkomt het jou ook dat je onaardig of kortaf reageert naar je man of je kinderen omdat je overprikkeld of moe bent, terwijl je niet in de gaten had dat dit eraan zat te komen? Ik ben benieuwd wat het jou brengt als je gedurende de dag een paar keer bij jezelf zou inchecken.

Gratis proefsessie ‘Meer rust in jouw persoonlijke situatie’

Heb je ook last van onrust, overprikkeling en stress en overweeg je om daar met een coach professioneel naar te kijken, alleen weet je niet goed waar te beginnen? Dan bied ik jou de mogelijkheid van een gratis proefsessie ‘Meer rust in jouw persoonlijke situatie’. In die proefsessie kunnen we dankzij concrete tips meteen al stappen zetten naar meer rust in jouw persoonlijke situatie en kun je voelen en ervaren of mijn werkwijze bij je past. Vraag hier jouw gratis proefsessie aan of klik op de link voor meer informatie.