Ik stuurde mijn man op vakantie: alleen

Yes! Dacht ik toen ik zijn appje las, nadat hij twee nachtjes weg was. ‘Ik heb al zeven vissen gevangen’ stond er. Kijk! Daar doen we het voor, dacht ik glimlachend. Manlief is een fervente karpervisser. Vissen is zijn passie. Al zo lang als ik hem ken. Al zo lang als hij leeft. Voordat we kinderen kregen, ging hij twee keer per jaar een week vissen in het buitenland. En hoewel ik het persoonlijk zielig vind als een vis gevangen wordt, zie ik wel dat als de vis gevangen wordt, hij er zorgzaam mee omgaat. Een dikke onthaakmat, een emmer water in de buurt om de vis nat te houden en na het maken van de foto zo snel mogelijk weer terug het water in. Want het is altijd catch en release.

Respect voor alleenstaande vaders en moeders

Toen we eenmaal kinderen kregen, vond ik het erg intensief om in mijn eentje voor hen te zorgen. ’s Nachts vaak wakker, de kinderen die ook overdag volop aandacht nodig hadden en er niet gezelliger op werden omdat ze papa misten. Dat gecombineerd met dat ik toentertijd veel last had van mijn hoogsensitiviteit, kostte zo’n week me veel energie. Ik heb dan ook veel respect voor alleenstaande vaders en moeders.

Sinds we kinderen hebben gaat hij één week per jaar

Manlief en ik zijn toen samen tot het compromis gekomen dat hij één week per jaar naar het buitenland zou gaan. En oké, een week werd al gauw een dag of tien, want stiekem weet hij er altijd wel wat dagen aan vast te plakken. Tot vorig jaar. Hoewel hij al ver vooruit een visvakantie voor het voorjaar had gepland, kon die door alle corona-perikelen niet doorgaan. Ook een alternatieve datum in het najaar bleek uiteindelijk niet te lukken. Vet balen voor hem natuurlijk.

Hoop dat een buitenlandse reis mogelijk zou zijn

Toen was het 2021 en ging de avondklok eraf; er was hoop. Dit voorjaar leken er allerlei mogelijkheden te komen om naar het buitenland te gaan. “Ik vind dat je moet gaan” zei ik. Zelf was hij in eerste instantie nogal terughoudend. “Ga het gewoon inplannen en ga ervan uit dat het kan. Desnoods met een week quarantaine er achteraan, als dat nodig blijkt te zijn.” Dat had ik zelf namelijk best gezellig gevonden. Hij wilde natuurlijk wel ontzettend graag, maar hij was ook terughoudend. Daarbij kon hij uiteraard een heleboel redenen bedenken waarom het niet zou kunnen, wat er tegen zou kunnen zitten of wat er mis zou kunnen gaan.

Wat kan wel?

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het vooral belangrijk is om uit te gaan van: wat kan wel? Wat is er mogelijk? En oké, je hoeft echt niet in zeven sloten tegelijk te lopen, maar het is ook niet reëel om ervan uit te gaan dat alles wat je kunt bedenken dat fout zou kunnen gaan, ook werkelijk zal gebeuren. Daarbij is het zo ontzettend belangrijk om dingen te doen die je energie geven, waarvan je ontspant en waar je blij van wordt. Dus keken we naar: wat is er wel mogelijk? En als het uiteindelijk door bepaalde maatregelen niet door had kunnen gaan? Dan was dat zo. Maar dan waren we uitgegaan van ‘wat kan wel?’ en dan hadden we gedacht in kansen. En dan zouden we het onszelf nooit kwalijk kunnen nemen als hij niet op visvakantie was geweest.

Omdat ik van hem hou

Zijn vaste visvrienden konden niet, dus nam hij nog een dapper besluit: hij ging alleen. Heel wat mensen vonden dat heel wat. Ik niet. Ik vind het stoer. Ik vind het een voorbeeld van het pakken van de kansen die je hebt. Hij biedt mij ook alle kansen om mijn hart te volgen met mijn praktijk waarin ik hoogsensitieve moeders help. En hij support me daar volledig in. Superfijn. En daarom heb ik hem op visvakantie gestuurd. Niet omdat ik hem liever kwijt dan rijk ben, maar juist omdat ik van hem hou. Omdat ik het hem gun om eindelijk weer eens een flinke karper in zijn handen te houden. Want dat is zijn passie. En die flinke karper? Die heeft hij er gelukkig een heleboel van gevangen. En weer vrijgelaten.

Heb jij ook een passie?

Veel hoogsensitieve moeders die ik spreek hebben geen hobby’s. Ze zijn vooral bezig met alle ballen hoog houden en met het overleven van alle verplichtingen in het dagelijkse leven. Hoe is dat voor jou? Heb jij een echte passie of ben jij vooral bezig met alle ballen hoog houden? In dat laatste geval nodig ik je van harte uit om mij een berichtje te sturen en met me te delen waar je vooral tegen aan loopt.