Hoe vaak maak jij tijd om te ontspannen?

“Wat doe jij om te ontspannen?” vraag ik haar.
“Wandelen, fietsen, lekker in de tuin werken; heerlijk zo met mijn handen in de aarde.”
“En hoe vaak doe je dat?”
“Afgelopen weekend heb ik nog gewandeld en vorig weekend heb ik het onkruid uit mijn tuin gehaald.”
“Dus in de weekenden doe je dingen waarvan je tot rust komt; en wat doe je doordeweeks om te ontspannen?”
“Nou ja, dan heb ik daar echt geen tijd voor, hoor.” 

De spanning bouwt zich gedurende de week op

Oké, dan hebben we daar een aandachtspunt te pakken. Als je elke dag druk bezig bent en daarmee eigenlijk prikkels aan je hoofd en aan je lijf toevoegt, maar alleen in het weekend bewust iets doet om te ontspannen, stapelt de onrust en de spanning zich gedurende de week steeds hoger op. En een gevolg daarvan is dat je je gedurende de week steeds meer gespannen, onrustiger en overprikkeld voelt.

Doordeweeks geen tijd

Ze kijkt me aan, deze hoogsensitieve moeder, rustig knikkend.
“Ik snap het ja. Maar hoe zou ik dat kunnen doen dan?” vraagt ze me.
“Doordeweeks moet ik werken en voor de kinderen zorgen, dus heb ik daar echt geen tijd voor.”
“Een mooi begin is om gedurende de week kleine rustmomentjes in te plannen.”
“Maar als ik druk bezig ben, lukt het me echt niet om heel zen op de bank te gaan zitten, hoor.”
“Dat hoeft ook niet” zeg ik. 

Op een actieve manier tot rust komen

Een veel voorkomend misverstand is dat je alleen tot rust kunt komen door rust op te zoeken. Uiteraard is dat een goede manier, maar dat werkt niet altijd voor iedereen. Het is ook goed mogelijk om op een actieve manier een rustmoment te creëren.

Haar energie gaat weer stromen

Samen doen we een aantal oefeningen. Ik laat haar ervaren hoe het is en ik vraag haar telkens om goed te voelen wat het effect van de oefeningen is op haar lichaam. Zo ontdekt ze welke bij haar passen en welke niet. “Hmmm ohh, inderdaad ja”, zegt ze. “Dit voelt wel fijn. Alsof mijn energie er weer van gaat stromen.” Met een prachtige glimlach kijkt ze me aan.

We spreken samen af welke oefeningen ze de komende twee weken dagelijks gaat doen. Aangezien ze zo van tuinieren houdt, bespreken we nog de optie om doordeweeks bijvoorbeeld een kwartiertje in de tuin wat onkruid te wieden. Opgewekt sluiten we onze sessie af.

Wat doe jij om te ontspannen?

Weet jij ook niet zo goed wat je op een praktische manier kunt doen om te ontspannen? Speciaal daarom heb ik een e-book geschreven met 3 gouden tips om op een actieve manier een rustmoment te creëren. Het bevat praktische oefeningen die je meteen thuis kunt doen en andere waardevolle informatie. Je kunt het e-book hieronder downloaden.