Hoe overleef je de verbouwing? 9 Tips voor hoogsensitieve moeders

Hoe overleef je de verbouwing? 9 Tips voor hoogsensitieve moeders

Veel stof en rommel, ritjes naar de bouwmarkt en werkmannen over de vloer; zo zag mijn vrije tijd er grotendeels uit tijdens de verbouwing van onze keuken. Ondanks mijn hoogsensitiviteit ben ik deze weken toch goed doorgekomen. Hieronder deel ik mijn beste tips met jou, die je overigens ook prima kunt gebruiken als je niet gaat verbouwen, maar iets anders meemaakt dat lastig is.

1. Zorg voor een fijne plek in huis waar je je kunt terugtrekken en maak het daar gezellig

Zo hebben wij ervoor gekozen om mijn praktijkruimte tijdelijk in te richten met keukenspullen en daardoor de woonkamer voor ons hele gezin gezellig en leefbaar te houden. De afspraken met mijn klanten heb ik de afgelopen weken in de woonkamer gedaan. Nou heb ik alleen maar toffe hoogsensitieve moeders als klant, dus vond ik het geen punt om tijdelijk met hen in een privéruimte te zitten. 

2. Gebruik ieders kwaliteiten

Iedereen is uniek en heeft andere kwaliteiten. Gelukkig maar, zeg ik altijd. Zo fijn en belangrijk namelijk om ieders persoonlijke kwaliteiten te benutten. Manlief is sterk en handig in het grove werk. Ik ben beter in het bewaken van het totaaloverzicht en het preciezere werk. Als ik die oude keuken eruit had moeten slopen of als manlief de kozijnen had moeten lakken, was dat geen succes geworden.

3. Ontwikkel nieuwe routines

Hoewel ze tijdelijk zijn, kan het wel rust geven om nieuwe routines te maken. Zo hebben wij regelmatig boven ontbeten, waardoor we niet alle spullen op en neer naar beneden hoefden te sjouwen. En de badkamer was de vaste plek voor de vieze afwas; want die moest helaas met de hand gebeuren.

4. Lachen is gezond

Humor vind ik zo ontzettend belangrijk in het leven, dus ook tijdens een verbouwing. In de garage hadden we de airfryer en een gaspit staan, waarop we kookten. In het begin stonden we na een aantal keren op en neer lopen in de garage met alle benodigde spullen, dachten we… Waren we toch nog wat vergeten. Toen moesten we wel lachen bij onze geïmproviseerde kookplek. En daar ging ik weer: terug de tuin door, naar binnen, de trap op, mijn praktijkruimte in, koelkast open… 

5. Respecteer je eigen grenzen

Tijdens een verbouwing doe je vaak fysiek dingen die je niet dagelijks doet. Althans ik sta niet dagelijks met schuurpapier en een kwast in mijn hand. Het is belangrijk te luisteren naar de boodschap van je lichaam als ze protesteert. Terwijl ik aan het schoonmaken was, vroeg ik aan manlief: ‘Wil jij alsjeblieft die cementresten eraf halen?’ Het lukte me niet en mijn armen deden zeer. Want ja, op die manier poetsen doe ik ook niet dagelijks.

6. Maak een ruime planning

Mocht er onverhoopt iets fout gaan, dan is het fijn als je een niet te strakke planning hebt, zodat er voldoende tijd overblijft. Anders krijg je stress en niemand is gebaat bij verbouwingsstress. Zo had bij ons de tegelman een donkergrijze voeg gebruikt tussen onze lichtgrijze tegels. Toen was ik niet blij en dan druk ik mezelf nog best positief uit. Manlief en zelfs de kinderen waren het met me eens waardoor manlief alle voegen er weer uit heeft gekrabd en met lichtgrijs opnieuw heeft gevoegd. De ingebouwde extra ruimte in onze planning konden we dus goed gebruiken. 

7. Eet gezond

Hoewel het altijd belangrijk is om gezond te eten, ben ik ervan overtuigd dat het extra belangrijk is in tijden dat je meer van jezelf vraagt, zoals tijdens een verbouwing. Wij hebben dan ook de airfryer, combimagnetron en onze gaspit dagelijks benut om een gezonde maaltijd te maken. Simpele gerechten hoor, zoals aardappeltjes uit de airfryer of avocado met cherrytomaatjes en kaas uit de oven. Maar zeker voedzaam. 

8. Stop op tijd

Verbouwen is stom. Het vooruitzicht van een nieuwe keuken is geweldig. De verbouwing die daarvoor nodig is, daar maken we dus het beste van. Het is dan ook verleidelijk om maar door en door te gaan, omdat je er dan eerder vanaf zou zijn. Echter, op tijd pauzeren en op tijd stoppen aan het einde van de dag is zo belangrijk om ook energie over te houden voor na je verbouwing. 

9. Creëer tussendoor momenten van ontspanning

Ik vond het heel fijn om in de pauzemomenten echt even een moment van ontspanning te nemen, bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening. ’s Avonds maakte ik vaak een wandeling om tot rust te komen. Heb je geen idee wat je tijdens zo’n pauzemoment kunt doen om rust te creëren? Ik heb een e-book geschreven met daarin drie gratis gouden tips om op een actieve manier een rustmoment te creëren. Je kunt dat e-book hier gratis downloaden.