Terwijl hij daar staat, zie ik hoe hij zichtbaar ineenkrimpt. Zijn rug wordt een beetje boller en zijn schouders zakken naar voren. Zojuist heeft zijn moeder hem geroepen om op de foto te gaan. Eigenlijk wil hij dat niet. Het is dat zijn mama het hem vraagt, dus loopt hij toch maar naar de plek om te poseren. Hoe zou deze jongen zich voelen? Krachtig of zwak?
Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Ik kom de vergaderruimte binnen en daar zit een man, een beetje onderuit gezakt. De enkel van zijn ene been leunt nonchalant op de knie van zijn andere been. Zijn arm rust op de leuning van de stoel naast hem. Zelfverzekerd en ietwat uitdagend kijkt hij de ruimte rond. Hoe denk jij dat deze persoon zich voelt? Zwak of krachtig?
Je houding en je gevoel zijn onlosmakelijk verbonden
Ik acht de kans groot dat jongen uit het eerste voorbeeld zich zwak voelt en de man uit het tweede voorbeeld zich krachtig voelt. Je lichaamshouding volgt namelijk je gedachten en gevoelens. Beide voorbeelden laten zien hoe de houding toont hoe iemand zich van binnen voelt of welke gedachten die persoon heeft. Dit werkt ook andersom: je kunt met je houding ook je gevoelens en gedachten beïnvloeden. Door je houding aan te passen, kun je dus beïnvloeden hoe je je voelt.
Probeer eens een krachtige houding uit
In het algemeen geeft een kleine, samengevouwen houding een wat zwakker gevoel. Een grote, uitbundigere houding geeft juist een zelfverzekerder, krachtiger gevoel. Dat kun je functioneel in zetten. Het is daarom fijn om zowel zittend als staand te weten welke krachtige houding bij jou past. Stel: je hebt binnenkort een spannend gesprek of een situatie waar je tegenop ziet. Als je aan dat gesprek denkt, krijg je een zenuwachtig gevoel. Probeer nu eens een krachtige houding uit. Om je een beetje op weg te helpen, geef ik voor zowel een staande als een zittende houding een voorbeeld:
- Staand: Ga staan met je benen gespreid, je knieën licht gebogen en je armen gespreid en gestrekt in de lucht, spreid daarbij je vingers. Je kunt ook je armen stevig in je zij zetten.
- Zittend: Ga rechtop zitten, zet beide voeten stevig neer op de grond en leun met je rug tegen de rugleuning. Houd je kin ietsje omhoog, want je kin omlaag houden verkleint ook je houding.
En denk nu nogmaals aan het spannende gesprek of de situatie waar je tegenop ziet. Hoe voelt dat nu? Wat is het verschil?
Welke houding voelt het meest krachtig?
Als je niet gewend bent om een grote, krachtige of uitbundige houding aan te nemen, kan het zijn dat je krachtige houding in het begin wat oncomfortabel voelt. Dat is helemaal oké en logisch, het is nieuw. Probeer vooral uit welke krachtige houding voor jou het meest prettig is en gebruik die houding functioneel. Door voorafgaand aan een spannend gesprek, bijvoorbeeld op het toilet twee minuten die houding te doen, ga je op een heel andere manier het gesprek in.
Onbewust nemen we regelmatig een zwakke houding aan
Onbewust nemen we regelmatig een houding aan die ons gevoel negatief kan beïnvloeden, ons een zwakker gevoel geeft. Denk maar eens aan hoe je houding is als je je telefoon of tablet gebruikt. Of hoe je je ene been ongemerkt over je andere been laat rusten. Of hoe je voorover leunend je armen in je schoot legt. Dat zijn allemaal houdingen waarmee we onszelf onbewust letterlijk kleiner maken.
Hoe is dat voor jou?
Zoek je nog meer praktische tips om meer rust in je leven te brengen? Download dan nu hier jouw rustmomentje.