Een ontspannen begin van de dag

Tijdens de zwangerschap van onze oudste ben ik gestopt met sporten. Daarvoor was ik aardig sportief en bracht ik regelmatig een bezoek aan de sportschool. Toen ik moeder werd, is dat helemaal verdwenen. Al een poosje had ik de ambitie om weer te starten, maar ik kon niets vinden wat ik leuk vond.

Ik had vaak rugpijn

Sinds de geboortes van mijn kinderen is mijn rug een zwakke plek geworden. Toen we na de verhuizing drie jaar geleden een langere periode veel geklust hebben in ons huis, is dat alleen maar erger geworden. Bezoekjes aan diverse fysio’s hebben me niet gebracht wat ik zocht: ik kreeg lijstjes met oefeningen en als ik die deed kreeg ik alleen maar meer last. Hoewel ik hoopte te kunnen vertrouwen op die op maat samengestelde oefeningen, bleek dat ik daarmee onbewust en onbedoeld toch over mijn grenzen ging. Hoewel ik graag weer wilde sporten, zag ik nog niet hoe dat mogelijk was.

Mijn grenzen voelen

Afgelopen juli deed ik mee met een online helweek, waarin we elke dag om 5.15 uur startten met een beweegsessie. Rory en Lotte van Energy Movement verzorgden die beweegsessies. Van tevoren zag ik daar een beetje tegenop. Zou het zo’n les zijn van: knallen en je grenzen verleggen? Zouden ze ons stimuleren om hard je best te doen en vooral maar door te zetten? Gelukkig bleek het tegendeel waar. Hoewel ze ons op een positieve manier stimuleerden, benadrukten ze vooral het belang van het voelen van je eigen grenzen. Iets wat ik uitermate belangrijk vind. Ze stimuleerden ons om te sporten op ons eigen niveau. Voor mij was dat werkelijk een verademing. Deze lessen kon ik goed doen met mijn rugklachten. Sterker nog: het werd er zelfs wat beter van.

Elke ochtend om 6 uur een les

Tijdens de helweek beviel het bewegen na het opstaan me zo goed, dat ik lid ben geworden van hun Morning Movement. Lotte en Rory geven elke doordeweekse dag om 6 uur ‘s ochtends live een online les. Die lessen zijn ontzettend afwisselend en origineel. Lotte en Rory zijn allebei heerlijk enthousiast, maar op een prettige, stimulerende manier. Geen hysterisch gedoe, zeg maar.

Het allerbelangrijkste vind ik: ze stimuleren me elke dag om te bewegen, maar tegelijkertijd ook om mijn eigen grenzen te bewaken door stil te staan bij hoe ik me voel. Om dingen te doen van binnen naar buiten. En hoewel ik inmiddels wel gewend ben om dingen anders te doen dan anderen, vind ik het toch fijn om een compliment te ontvangen als ik er voor kies om een oefening bijvoorbeeld wat langzamer te doen dan de rest.

Inchecken bij mezelf voor de kinderen wakker worden

Een manier om meer rust in je hoofd te krijgen, is om meer bewust in je lijf te voelen. Als de lessen van de Morning Movement me iets hebben opgeleverd, is het wel meer lichaamsbewustzijn, maar ook meer lenigheid en beweeglijkheid. Verder helpt het mij vooral om in te checken bij mezelf voor de dag echt begint. Daardoor begin ik mijn dag op een ontspannen manier voor onze kinderen uit bed komen en ik aan de slag mag met de dagelijkse klusjes zoals ontbijten, zorgen dat alle schooltassen zijn gevuld en onze jongens naar school brengen.

Happy Morning Mover

Ik kan nog een heleboel voordelen opnemen, zoals dat ze heel fijne muziek gebruiken (en als ik dat schrijf, is dat best bijzonder, want ik irriteer me heel gemakkelijk aan bepaalde geluiden of muziek) en dat ze elke week een thema hebben (waardoor er dagelijks aandacht is voor je persoonlijke ontwikkeling). Daarbij is elke dag bewegen voor het ontbijt, ook nog eens goed voor mijn bloedsuikerspiegel. In het weekend start ik regelmatig met een replay of kies ik voor een heerlijke wandeling buiten.

Ook iets voor jou?

Heb je ook al langer de behoefte om weer te beginnen met sporten, maar weet je niet hoe? Of zijn jouw ochtenden veel te gehaast en heb je al de balen van je dag als je de kinderen naar school brengt omdat je zo moet haasten? Wellicht is de Morning Movement ook iets voor jou. Om dat te ervaren hebben ze een kick start week, waarin je kunt uitproberen of het bij jou past. Zie ik je daar?